Panika u Japanu sve veća! Isključeni reaktori nuklearke: Požari bjesne gradom, svi strahuju od samo jedne stvari VIDEO

01.01.2024. | 11:51

Japanska vlada i Komitet za atomsku energiju formirali su štab za sprečavanje nesreća u nuklearnim elektranama nakon snažnih zemljotresa u prefekturi Išikava.

TV kanal NHK navodi da nadležni prikupljaju informacije o stanju nuklearne elektrane Šika. Trenutno su prvi i drugi reaktor stanice ugašeni i krizni štab pojačava praćenje na kontrolnim punktovima za nivo radijacije.

Za sada nije identifikovana nijedna vanredna situacija u nuklearnim elektranama Kašivazaki-Kariva, Takahama, Oi i Mihama u prefekturi Fukui. Mediji su prethodno prenijeli da je cunami zabilježen kod najveće nuklearne elektrane na svijetu Kašivazaki-Kariva i da je visina talasa bila nešto manje od pola metra.

https://www.youtube.com/watch?v=GGtmGYB1-sA&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.novosti.rs%2Fplaneta%2Fsvet%2F1318270%2Fiskljuceni-reaktori-nuklearke-pozari-besne-gradom-panika-japanu-sve-veca-svi-strahuj&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Lokalni mediji navode da je nakon serije snažnih potresa izbio veliki požar u gradu Vadžima u japanskoj prefekturi Išikava.

Agenciji Kjodo navodi da se nekoliko vatrogasnih brigada bori da obuzda vatru.

Na zapadu Japana u ponedeljak popodne po lokalnom vremenu, podsjetimo, dogodila se serija snažnih zemljotresa. Prvi potresi magnitude 5,7 zabeleženi su u 16.06 po lokalnom vremenu, drugi i najsnažniji, jačine 7,6 Rihtera, dogodio se u 16.10, a osam minuta kasnije zabeležen je zemljotres jačine 6,1 stepen.

Serija novih zemljotresa dogodila se u prefekturi Išikava manje od sat vremena nakon prvih snažnih potresa.

Zemljotresi magnitude 4,9 i 5,2 zabeleženi su u 17.02 i 17.07 sati.

Pretnja od cunamija izdata je za celu zapadnu obalu Japana od severnog ostrva Hokaido do južnog Kjušua, a velika opasnost od cunamija proglašena je u oblasti prefekture Išikava.

Za dva sata na zapadnoj obali Japana u oblasti prefektura Išikava i Niigata zabeleženo je 29 zemljotresa, pokazuju podaci japanske meteorološke agencije.

Oznake: Cunami, Japan