Panika! Krdo divljih slonova približava se gradu od oko osam miliona stanovnika

Krdo divljih slonova približava se kineskom gradu Kuenming, prijestonici jugozapadne provincije Junan, uprkos pokušajima preusmjeravanja životinja nakon puta od više stotina kilometara.

Grupa od 15 azijskih slonova, uključujući tri mladunčeta, prvobitno je nastanjivala prirodni rezervat, javlja Sinhua, nakon čega je tokom proteklih mjeseci prošla oko 500 kilometara duž auto-puteva i preko polja usjeva.

Oni su sada nekoliko kilometara od predgrađa Kuenminga, grada od oko osam miliona stanovnika, javila je televizijska stanica CCTV.

Iako nije jasno zašto se slonovi kreću u pravcu sjevera agencija Sinhua navodi da da je smanjenje jestivih biljaka u šumskim staništima dovelo do migracije životinja. Broj slonova u Junanu povećan je posljednjih decenija.

Mogući su sukobi slonova i seljana jer su životinje napustile zaštićena područja, ulaze u sela i hrane se usjevima. Sinhua navodi da je ovo krdo već napravilo štetu na usjevima od oko 1,1 milion dolara.

Lokalne vlasti u Junanu, na granici sa Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom, postavile su posljednjih sedmica blokade na putevima i tone hrane kako bi natjerale slonove da promijene rutu kretanja, dok su u isto vrijeme određena područja evakuisana.

Ostavite komentar: