Palestina upozorava: Sa svima koji otvore ambasade u Jerusalimu prekidamo diplomatske odonse

Palestinske vlasti su upozorile da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ili otvori ambasadu u Jerusalim.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat koji je bio glavni mirovni pregovarač s Izraelom je to objavio na Tviteru.

“Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage”, napisao je on.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će “Srbija premjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se Kosovo i Izrael dogovorili da uspostave odnose”.

U drugom tvitu na arapskom jeziku Erekat je kritikovao arapske i muslimanske zemlje što nisu izvršile pritisak na Trampovu administraciju zbog toga i naveo da Tramp nagovara afričku zemlju Malavi da takođe premjesti ambasadu u Jerusalim.

SAD su svoju ambasadu preselile u Jerusalim u maju 2018, pošto je Tramp u decembru prethodne godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina zemlja u svijetu odbija da to učini. Samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Arapski mediji su objavili da se Erekat dogovora sa nekoliko arapskih zemalja da se spriječi dalja normalizacija odnosa s Izraelom poslije nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između jevrejske države i ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Erekat je naglasio da bi arapske zemlje valjalo da se pridržavaju Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom se predvidja normalizacija odnosa s Izraelom samo ako se povuče sa svih arapskih teritorija.

Ostavite komentar: