Ovo se nije desilo 150 godina: Zastupnički dom za opoziv Bajdenovog ministra

14.02.2024. | 07:12

Zastupnički dom SAD u kojem većinu imaju Republikanci, izglasao je opoziv ministra domovinske sigurnosti Alehandra Majorkasa, dok se pitanje migracija počinje isticati kao glavna tema ovogodišnjih izbor au toj zemlji.

S 214 glasova za i 213 protiv, Zastupnički dom izglasao je dva člana opoziva optužujući Majorkasa da nije provodio američke imigracijske zakone što je, kako tvrde republikanci, dovelo do rekordnog priliva migranata preko američko-meksičke granice i lažnih svjedočenja u Kongresu.

Pridržavanje zakona

Ovo je drugi slučaj u američkoj historiji, i prvi u gotovo 150 godina, da je Zastupnički dom izglasao opoziv člana predsjednikovovog kabineta. No, njegova smjena malo je vjerovatna jer će Senat, u kojemu su u većini demokrati, glasati protiv nje.

Otkako je Bajden 2021. postao predsjednik, rekordan broj migranata ilegalno je prešao granicu iz Meksika, a bivši predsjednik Donald Tramp to je pitanje učinio jednom od glavnih tema svoje kampanje protiv Bajdena.

– Ministar Majorkas namjerno se i ustrajno odbijao pridržavati saveznih zakona o imigraciji, izazvavši najveću pograničnu katastrofu u američkoj historiji – rekao je predsjednik Zastupničkog doma Majk Džonson nakon glasanja.

Narušen sistem

Opoziv nije podržao nijedan demokratski zastupnik dok su se trojica republikanaca usprotivila vodstvu svoje stranke i glasala protiv. Majorkas je rekao da on nije odgovoran za situaciju na granici, optuživši za nju narušeni američki imigracijski sistem koji Kongres nije uspio popraviti.

– Bez i najmanjeg dokaza ili legitimnih ustavnih temelja Zastupnički dom pod vodstvom republikanaca lažno je optužio predanog dužnosnika koji je proveo više od 20 godina provodeći naše zakone i služeći našoj zemlji – saopćila je glasnogovornica Ministarstva domovinske sigurnosti Mia Erenberg.

Oznake: Bajden, Ministar, Opoziv