Ovako je izgledala predaja posljednjih boraca iz Azovstala VIDEO

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je nakon predaje posljednjih ukrajinskih vojnika “u potpunosti oslobodila” čeličanu Azovstal u Mariupolju. Objavljen je i video na kojem je prikazana predaja posljednjih ukrajinskih boraca iz Azovstala.

Na snimku se vidi kako ruski vojnici pregledaju ukrajinske borce. Neki od boraca su pokazala svoje tetovaže pred kamerama na zahtjev ruskih trupa.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenko rekao je da se 2.439 ukrajinskih pripadnika odbrane predalo u čeličani Azovstal od 16. maja, a posljednjih 500 u petak.

Ukrajina se nada da će vojnike iz Azovstala moći da zamijeni za ruske zarobljenike iako je nekoliko visokih ruskih političara zahtijevalo da im se sudi, a jedan je čak pozvao na pogubljenje.

U video izjavi, komandant bataljona Azov Denis Prokopenko rekao je da su civili i teško ranjeni ukrajinski vojnici evakuisani iz fabrike. Portparol Kremlja Dmitrij Pijeskov rekao je da će se prema ukrajinskim borcima postupati u skladu sa međunarodnim normama za ratne zarobljenike.

O predaji boraca iz Azovstala oglasio se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. On je istakao da je borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalu rečeno je da izađu i spasu živote.

“Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote”, rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi BBC.

 

 

Ostavite komentar: