Otpor prema vakcinaciji! Brojni Francuzi, Nijemci i Amerikanci nisu za ovaj način borbe protiv korone

Gotovo 40 odsto Francuza, više od 25 odsto Amerikanaca i 23 odsto Nijemaca odgovorilo je da sigurno ili najvjerovatnije neće primiti vakcinu protiv kovida 19, rezultati su anketa koje je objavio britanski dnevnik Gardijan.

Rezultati ankete agencije Kantar pablik ukazuju da je otpor manji u Italiji gdje je 12 odsto protiv, u Britaniji 14 odsto i u Holandiji 17 odsto.

Prema pisanju lista, samo 11 odsto Amerikanaca i 13 odsto Francuza vjeruje svojim administracijama da su pouzdan izvor informacija o vakcinama. U Holandiji i Britaniji 30 odsto građana vjeruje svojim vlastima.

Rezultati istraživanja ukazuju i da je zadovoljstvo sa programima vakcinacije povezano sa prihvatanjem imunizacije i povjerenjem u administraciju. Više od 60 odsto ispitanih u Britaniji bilo je veoma ili na neki način zadovoljno sa brzom kampanjom vakcinacije, što je mnogo više u odnosu na Francusku (31 odsto), gdje je imunizacija među najsporijim u EU.

Međutim u Holandiji, gdje je do sada primilo najmanje jednu dozu samo 1,8 odsto stanovništva, što je, takođe, ispod evropskog prosjeka, prihvatanje vakcinacije je relativno visoko i povjerenje u centralnu administraciju je jako – 58 odsto ispitanih izrazilo je zadovoljstvo sa programom imunizacije.

Društveni mediji nisu smatrani kao pouzdan izvor informacije o vakcinaciji jer samo pet odsto ispitanih u NJemačkoj, četiri odsto u Italiji i Holandiji navodi da vjeruju tvrdnjama na društvenim mrežama.

Ostavite komentar: