“Otišla” sa svega 30 kilograma: Advokatica umrla nakon 238 dana štrajka glađu u zatvoru

Nakon 238 dana štrajka glađu u Istanbulu je u 42. godini umrla turska advokatica Ebru Timtik, koja je tim činom tražila “pravedan proces” nakon što je osuđena za terorizam.

Ona je prošle godine osuđena na više od 13 godina zatvora zbog “pripadnosti terorističkoj organizaciji”, a štrajk glađu počela je u februaru tražeći novi proces.

Njena porodica je potvrdila kako je Timtik pila samo zaslađenu vodu, biljne čajeve i vitamine, te da je u trenutku smrti imala 30 kilograma.

U petak je došlo do kratkog sukoba osoba bliskih advokatici i policije pri prolasku vozila sudske medicine s njezinim tijelom.  Policajci su upotrijebili suzavac i štitovima odguravali okupljene, prenosi AFP.  Ispred zatvora je u petak ipak organizovano odavanje počasti i zatim pogrebna molitva.

Uz Ajtaka Unsala, koji takođe štrajkuje glađu u zatvoru, Ebru Timtik je bila članica Udruženja suvremenih pravnika, specijalizovanog za odbranu politički osjetljivih slučajeva.

Turske vlasti optužuju to udruženje da je povezano s marksističko-lenjinističkom organizacijom DHKP-C, grupom koja je počinila nekoliko atentata i koju Ankara i zapadni saveznici nazivaju “terorističkom”.

Timtik je među ostalima zastupala porodicu Berkina Elvana, mladića koji je umro 2014. od posljedica ranjavanja tokom protuvladinih protesta u parku Gezi 2013. godine.

Prošlog mjeseca je sud u Istanbulu odbio osloboditi Timtik, usprkos ljekarskom nalazu. Njena smrt je potresla brojne predstavnike civilnog društva u Turskoj i u Evropi, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: