Otac uhapšene Sofije traži pomilovanje od Lukašenka: Molim Vas za milost

Otac djevojke koja je uhapšena zajedno sa novinarom disidentom u Bjelorusiji nakon prizemljenja aviona Rajaner, pozvao je danas bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se lično sastane sa njim i da pomiluje njegovu kćerku.

Sofija Sapega, 23-godišnja studentkinja, uhapšena je 23. maja sa svojim dečkom, blogerom Romanom Protaševičem, kada je njihov avion prinudno sletio u Bjelorusiju, podsjeća Rojters. Njen otac Andrej Sapega (53) se, u danas objavljenom video-snimku, obratio Lukašenku prvenstveno kao “otac ocu”.

Rekao je da želi da se sretne sa Lukašenkom kako bi mogao da garantuje da njegova kćerka neće biti umiješana u bilo šta što Bjelorusija smatra nezakonitim.

“Aleksandre Grigorieviču, molim vas za milost. Dosta je okrutnosti kojom je svijet u posljednje vrijeme preplavljen. Bilo koja razumna osoba shvata da je Sofija bila na pogrešnom mjestu i sa pogrešnom osobom. Ne uništavajte joj život, ona je samo djevojčica koja tek počinje da živi”, rekao je Sapega.

Rojters podsjeća i da je incident sa prinudnim slijetanjem aviona izazvao bijes na Zapadu.

Sapega, ruska državljanka, nalazi se u pritvorskoj jedinici bjeloruskog KGB u Minsku i optužena je za podsticanje socijalnih nemira. Prijeti joj višegodišnja kazna zatvora. Bjeloruske vlasti su nedavno objavile video zapis na kojem je Protaševič priznao da je organizovao masovne proteste prošlog ljeta, u pokušaju svrgavanja Lukašenka.

Opozicija, međutim, tvrdi da je ovo priznanje očigledno dobijeno pod prinudom.

Ostavite komentar: