Ostrvo ne miruje: Novi snažan zemljotres u Japanu, ima povrijeđenih VIDEO

18.04.2024. | 08:30

Najmanje devet osoba je povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,6 stepeni Rihterove skale koji je kasno u srijedu pogodio široko područje zapadnog Japana, a nije bilo upozorenja na cunami, prenose jutros japanski mediji.

Zemljotres u 23.14 časova po lokalnom vremenu najjače se osjetio u prefekturama Еhime i Koči u regionu Šikoku.

Zvaničnici kažu da je potres bio nešto slabiji od 6 na japanskoj seizmičkoj skali od nula do sedam, što ga čini najjačim zemljotresom u ovoj oblasti od kada je 1996. uveden trenutni sistem mjerenja, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji, prenosi “Kjodo”.

Prema lokalnim vlastima i vatrogasnim službama, šest osoba u prefekturi Еhime i jedna osoba u prefekturi Koči zadobile su lakše povrede, dok su dvije povrijeđene u prefekturi Oita u regionu Kjušu, na jugozapadu Japana.

Željeznica je saopštila da su usluge brzih vozova na nekim linijama jutros otkazane.

U Sukumu su 23 osobe privremeno evakuisane, dok je snabdijevanje vodom u gradu poremećeno zbog pucanja cijevi na mnogim lokacijama.

Nuklearne elektrane u okruženju su stabilne i nisu prijavljeni nikakvi veći problemi.

Najavljeni novi potresi

Vlasti su pozvale na oprez, navodeći da će region verovatno pogoditi još potresa tokom naredne sedmice, prenosi japanski javni servis “NHK”.

Jak zemljotres jačine 6,3 stepeni pogodio je južni Japan juče u 14.48 časova po lokalnom vremenu, a epicentar zemljotresa bio je kanal Bungo, moreuz koji razdvaja japanska ostrva Kjušu i Šikoku.

Zemljotres je registrovan na dubini od 26 kilometara, 17 kilometara od Uvajime.

U istoj oblasti, samo desetak minuta kasnije, registrovan je još jedan zemljotres jačine 4,3 stepena, a potom još nekoliko slabijih, objavljeno je na sajtu Еvropsko-mediteranskog seizmološkog centra (ЕMSC).