Organizovao terorističke napade širom svijeta: Šakal od suda traži smanjenje doživotne robije

Karlos Šakal zatražio je danas od francuskog suda smanjenje kazne doživotne robije za napad u Parizu.

Karlos Šakal, lijevičarski militant koji je 1970ih i 1980ih organizovao terorističke napade širom svijeta, danas je od francuskog suda zatražio smanjivanje doživotne zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog krvavog napada granatom u Parizu 1974. godine.

Samoprozvani “profesionalni revolucionar“, čije je pravo ime Iljič Ramirez Sančez u zatvoru je u Francuskoj od hapšenja u Sudanu 1994. godine.

On je 2017. proglašen krivim za bombaški napad 1974. godine na prodavnicu na Šanzelizeu kada su poginule dvije osobe, a 36 ranjeno.

U žalbenom postupku koji je počeo danas neće se tražiti poništenje presude i odbacivanje krivice, nego samo smanjivanje zatvorske kazne, nakon što je najviši francuski sud poništio poslijednju presudu na osnovu tehničkih pitanja i vratio je nižem sudu. Odluka se očekuje u petak.

Ramirez koji je prije 71 godinu rođen u Venecueli, već služi dvije doživotne robije i izgubio je žalbe u oba slučaja.

Jedna kazna se odnosi na ubistvo dva francuska policajca i doušnika u junu 1975. godine, a druga za napade na vozove, željezničku stanicu i ulicu u Parizu 1982. i 1983. godine kada je ubijeno 11 ljudi, a ranjeno oko 150 drugih.

Ostavite komentar: