Opterećen zdravstveni sistem: Rekordan broj hospitalizacija zbog omikorna

Hospitalizacije zbog kovida u SAD dostigle su danas rekordno visok nivo, prema podacima Rojtersa, pošto porast infekcija izazvanih veoma zaraznom varijantom omikron opterećuje zdravstvene sisteme u nekoliko država.

Hospitalizovano je 132.646 ljudi zbog kovida, što je premašilo rekord od 132.051 postavljen u januaru prošle godine.

Hospitalizacije su se stalno povećavale od kraja decembra, udvostručivši se u posljednje tri nedjelje, pošto je omikron brzo pretekao deltu kao dominantnu verziju virusa u SAD.

Delaver, Ilinois, Mejn, Merilend, Misuri, Ohajo, Pensilvanija, Portoriko, Američka Djevičanska ostrva, Vermont, Virdžinija, Vašington i Viskonsin su nedavno prijavili rekordne nivoe hospitalizovanih pacijenata zbog kovida, prema analizi Rojtersa.

Iako su potencijalno manje ozbiljne, zdravstveni zvaničnici su upozorili da bi veliki broj infekcija izazvanih varijantom omikron mogao da optereti bolničke sisteme, od kojih su neki već suspendovali izborne procedure dok se bore da se izbore sa porastom pacijenata usred nedostatka osoblja.

Sedmodnevni prosjek za nove slučajeve se udvostručio u posljednjih 10 dana na 704.000. Prema podacima Rojtersa, SAD imaju u prosjeku preko pola miliona slučajeva u posljednjih šest uzastopnih dana.

Samo sedam država nije postavilo rekorde za slučajeve kovida 19 2022. godine – Arizona, Ajdaho, Mejn, Montana, Sjeverna Dakota, Ohajo i Vajoming, prema podacima Rojtersa.

Vašington prednjači u zemlji po broju novih infekcija u protekloj nedjelji na osnovu broja stanovnika, a slijede Roud Ajlend, NJujork, NJu DŽersi, Masačusets i Vermont.

Broj smrtnih ishoda u prosjeku je 1.700 dnevno, u odnosu na oko 1.400 prethodnih dana, ali unutar nivoa od ranije ove zime.

Ostavite komentar: