Oprezniji zbog Navaljnog! Posebne mjere bezbjednosti u zatvoru u kojem je ruski opozicionar

Rusija je pojačala mjere bezbjednosti u zatvoru u kome je smješten opozicionar Aleksej Navaljni dok se njegove pristalice pripremaju za proteste na kojima će tražiti od vlasti da mu obezbijede odgovarajuću medicinsku njegu.

Navaljni /44/ je najavio prošle sedmice štrajk glađu usljed odbijanja zatvorskih vlasti da mu pruže odgovarajuću njegu zbog bolova u leđima i nozi.

Grupa njegovih pristalica najavila je da će protestovati ispred zatvora u mjestu Pokrov, 100 kilometara istočno od Moskve, dok mu vlasti ne obezbijede ljekara po njegovom izboru. Zatvorske vlasti saopštile su da je stanje ruskog opozicionara zadovoljavajuće i da mu je pružena odgovarajuća medicinska njega.

Međutim, pristalice Navaljnog kažu da on teško kašlje i da su tri zatvorenika sa istog odjeljenja prebačena u bolnicu zbog tuberkoloze.

Policija je jutros postavila improvizovani kontrolni punkt ispred zatvorske kapije i blokirala ulaz na 100 metara ispred. Zatvoren je i parking za sve osim za osoblje zatvora, a provjeravaju se isprave novinara i svih zatvorskih radnika.

“Zatvor je sada pod posebnim bezbjednosnim sistemom”, rekla je portparol policije Rojtersu.

Ostavite komentar: