Opozicija pozvala Vladu: Priznajte ruske vakcine radi izdavanja kovid propusnica

Opoziciona stranka desnog centra Braća Italije obratila se italijanskoj Vladi sa zahtjevom da se prizna ruska vakcina “sputnjik ve” radi izdavanja kovid propusnica, navodi se u saopštenju poslanika Lucije Albano i Rikarda Zukonija.

“Izjave predsjednika državnog udruženja predstavnika hotelijerstva ‘Federalbergi’ Bernaba Boke u vezi sa stanjem u industriji turizma izazivaju ozbiljnu zabrinutost”, navodi se u dokumentu koji je citirala italijanska novinska agencija ANSA.

Boka je ranije izjavio da je oko 500.000 radnih mjesta u sektoru turizma u Italiji ugroženo zbog pandemije kovid 19.

On je dodao da je broj turista u velikim gradovima Italije smanjen za 71 odsto tokom prošle godine, prenio je TASS.

U dokumentu poslanika zahtijeva se priznavanje ruske vakcine “sputnjik ve” kao prihvatljive za izdavanje kovid potvrda.

“Ovo normativno ograničenje trenutno sprečava dolazak turista iz Rusije i 80 drugih zemalja”, dodaje se u dokumentu.

Vakcina “sputnjik ve” nije priznata u Italiji, kao ni u većini zemalja članica EU i vakcinisani tom vakcinom ne mogu da dobiju takozvanu “zelenu propusnicu”. Prema ukazu Ministarstva zdravlja Italije, svi oni koji su primili vakcinu koju nije odobrila Evropska agencija za lijekove /EMA/, mogu da dobiju sertifikat ako prime treću dozu bilo koje vakcine zasnovane na informacionoj RNK i to ne više od šest mjeseci nakon druge doze.

Ruski državljani trenutno ne mogu da uđu u Italiju kao turisti. Bez posebnog ukaza, ta ograničenja važiće najmanje do isteka perioda vanredne situacije – 31. marta.

Ostavite komentar: