Oporavak fonda divljih životinja: Vukovi i mrki medvjedi se vraćaju u svoja staništa u Evropi

Vukovi, mrki medvjedi i orlovi bjelorepani su među najvećim grabljivicama koje se vraćaju na staništa širom Evrope, pokazuju podaci iz velikog izvještaja o oporavku fonda divljih životinja.

Stručnjaci su pažljivo analizirali podatke o 50 vrsta divljih životinja čije su se veličine populacije i geografska distribucija povećali u protekle četiri decenije.

Cilj je bio da se utvrdi koliko je efikasna pravna zaštita, obnova staništa i repopulacija manjim brojem jedinki u određenim oblastima i može li se tim mjerama pokrenuti oporavak vrsta.

“Ogromna većina se oporavila zahvaljujući ljudskim naporima”, rekla je Luiz Mekrej iz Zoološkog društva Londona, koja je bila jedan od autora izveštaja o povratku divljih životinja u Evropi.

Sivi vuk se najbrže vratio od svih mesoždera. Njih je sedamdesetih godina 20. vijeka bilo samo nekoliko grupa po “džepovima” južne i sjeveroistočne Evrope, a sada se taj broj kreće oko 17.000 jedinki koje lutaju skoro cijelom kontinentalnom Evropom.

Populacija mrkih medvjeda porasla je 44 odsto od 1960. godine, a na to je najviše uticala bolja zakonska zaštita, iako se sukob ljudi i medvjeda nastavlja, prenosi RTS.

Postoji 12.500 parova orlova bjelorepana koji lete nad većim dijelom Evrope. Njihov broj raste na zapadnoj obali Škotske i na ostrvu Vajt.

Ostavite komentar: