Olena Zelenska smatra da će Ukrajina izdržati predstojeću zimu: Bez pobjede ne može biti mira

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska smatra da će Ukrajina izdržati predstojeću zimu uprkos hladnoći i nestancima struje izazvanim ruskim projektilima.

Zelanska je u opširnom intervjuu za BBC rekla da će Ukrajina nastaviti da se bori u, kako je ocijenila, ratu između pogleda na svijet, jer “bez pobjede ne može biti mira”.

“Imali smo toliko strašnih izazova, vidjeli toliko žrtava, toliko razaranja, da nestanci struje nisu najgora stvar koja nam se može desiti”, rekla je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podsjetila je na nedavnu anketu prema kojoj je 90 odsto Ukrajinaca reklo da je spremno da živi s nestašicom struje dvije do tri godine ako vide izglede za pridruživanje Evropskoj uniji.

“Znate, lako je trčati maraton kada znate koliko kilometara ima”, rekla je prva dama Ukrajine i dodala da u ovom slučaju Ukrajinci ne znaju daljinu koju moraju da pretrče.

“Ponekad može biti veoma teško, ali postoje neke nove emocije koje nam pomažu da izdržimo”, rekla je Olena Zelenska.

“Svi Ukrajinci će zbog ovog rata ojačati”, stoički predviđa prva dama Ukrajine, piše BBC.

Zelenska u intervjuu koji je trajao gotovo sat vremena nije htjela da kaže kada je porodica Zelenski posljednji put zajedno večerala.

“To se ovih dana događa vrlo rijetko, vrlo rijetko”, kaže ona.

“Živim odvojeno sa svojom djecom, a moj suprug živi na poslu. Najviše nam nedostaju jednostavne stvari – da sjedimo, ne gledajući na sat, koliko god želimo”, rekla je ona.

Zelenska je oprezna odgovarajući na pitanja o kraju rata.

“Svima je jasno da bez pobjede neće biti mira. Bio bi to lažni mir i ne bi dugo trajao”, kaže, pa odgovara na pitanje šta za nju znači pobjeda.

“Povratak u normalan život… Ponekad se čini da smo sve stavili na pauzu”, odgovara prva dama Ukrajine.

To bi značio i drugačiji život s mužem, nastavlja novinarka BBC-ja.

“Nismo samo supružnici. Sa sigurnošću mogu reći da smo najbolji prijatelji”, dodaje Zelenska.

Novinarka BBC-ja kaže da je njeno prvo pitanje Zelenskoj u ovom intervjuu bilo “Kako si?” te da joj je prva dama Ukrajine odgovorila da je za sve Ukrajince njihov odgovor “Držimo se.” Ali, koliko dugo? To je pitanje na koje niko ne može da odgovori, zaključila je BBC-jeva novinarka.

Ostavite komentar: