Oko 2.000 preminulih “čeka” kremaciju! Pogrebnim preduzećima dosta “birokratskog mučenja”

Pogrebna preduzeća protestovala su danas u Rimu zbog teške situacije usljed pandemije virusa korona i birokratije u kojoj oko 2.000 preminulih “čeka” sedmicama, pa čak i mjesecima, na kremaciju.

Rast broja mrtvih i ograničen pristup javnim uslugama usljed pandemije virusa korona samo su naglasili dugoročni problem Italije – birokratiju.

“Apelujemo na gradonačelnika Rima da ukine aktuelne procedure koje su neophodne za odobrenje kremaciju”, rekao je Đovani Kaćoli, sekretar Italijanske federacije pogrebnih preduzeća agenciji AFP.

Kaćoli je rekao da se u Rimu godišnje registruje između 15.000 i 18.000 zahtjeva za kremaciju, a porodice da bi to dobile moraju da prođu pravo “birokratsko mučenje” uključujući lokalno groblje, opštinu i matičara.

“Već tri mjeseca čekam na kremaciju posmrtnih ostataka muža i još ništa”, rekla je Lorela Pezarezi, čiji je muž umro u januaru nakon što se ispostavilo da je pozitivan na virus korona dok je prolazio proces hemoterapije. Ona je rekla da to nije fer i da je teško pregurati i same bolesti, a sada i ovo.

Mauricio Terzini, direktor pogrebnog preduzeća “Le Spink”, rekao je da trenutno oko 1.800 “kovčega `čeka` na kremaciju u Rimu”. On je rekao da je glavni problem birokratski. “To je velika patnja i bol za porodice”, rekao je on agenciji AFP.

Ostavite komentar: