Oduzimaju im sve: Talibani se krenuli brutalno obračunavati sa ovisnicima FOTO

Nakon što su preuzeli vlast u Avganistanu, Talibani su se krenuli brutalno obračunavati s epidemijom zlouporabe opojnih droga u toj državi, pri čemu ovisnike okupljaju poput stoke i procesiraju ih na načine koji podsjećaju na koncentracione logore.

Proteklih su sedmica Talibani provodili racije u glavnom gradu Kabulu, u kojima bi hvatali beskućnike ovisne o lokalno proizvedenim opijatima.
Talibanska policija skupila bi ih ispod mostova i iz parkova, pretukla, i potom bi ih odvela u centar za odvikavanje.

Prvo im oduzimaju svu imovinu – novčanike, noževe, prstenje, upaljače, droge i odjeću – a potom sve oduzeto pobacaju na hrpu i pred njima zapale. Skinu ih u donje rublje i potom im obriju lica i glave.

Sljedeći je korak prevoz na odjel za odvikavanje, gdje će provesti tri mjeseca na zatvorenom, tek uz rudimentarnu pomoć doktora. Šalje ih se u Bolnicu za liječenje zavisnosti Avicenna, u predgrađu Kabula.

Ta je lokacija nekada bila američka vojna baza Phoenix. Danas je centar za odvikavanje u koji se može smjestiti do 1.000 pacijenata. U bolnici se trenutno nalazi oko 700 zavisnika, a Associated Press izvještava kako lutaju po hodnicima poput duhova, bosi i obučeni u identične bolničke pidžame. Mnogi boluju i od psihičkih bolesti, te se žale da ih se ne hrani dovoljno. Doktori iz bolnice kazali su reporterima kako je “glad dio procesa odvikavanja”.

Ostavite komentar: