Odluka Prištine – kršenje međunarodnog prava

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku vlasti samoproglašenog Kosova da se otvori ambasada u Јerusalimu, ocijenivši da je to predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Turski MIP navodi da je, sudeći po objavama na društvenim mrežama na nalozima predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, premijera Avdulaha Hotija i ministra spoljnih poslova Melize Haradinaj Stuble, pored međusobnog priznanja Izraela i samoproglašenog Kosova, obećano i otvaranje ambasade u Јerusalimu.

– Razočaravajuće je to što vlasti /samoproglašenog/ Kosova čak i razmišljaju o takvom koraku, kojim se krši međunarodno pravo – ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Turska jedna od prvih zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i da je Ankara pružila veliku podršku naporima vlasti u Prištini da dobiju međunarodno priznanje, piše “Sputnjik”.

– Međutim, mislimo da nije ispravno graditi ovaj proces protiv međunarodnog prava, posebno ne po cijenu patnje palestinskog naroda, čije su teritorije okupirane – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i to da je u više navrata raznim rezolucijama UN naglašavano da sukob Izraela i Palestinaca može biti riješen osnivanjem nezavisne palestinske države sa prijestonicom u Istočnom Јerusalimu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je u petak, 4. septembra, da će Srbija u julu preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Јerusalim.

Samoproglašeno Kosovo obećalo je da će otvoriti ambasadu u Јerusalimu nakon što je istog dana potpisan sporazum po kojem je Izrael pristao da priznava samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu i da uspostavi pune diplomatske odnose sa Prištinom.

 

 

Ostavite komentar: