Odgovor NATO-a! Stoltenberg: Alijansa jača prisustvo na Arktiku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je tokom posjete Kanadi da saradnja Rusije i Kine na Dalekom sjeveru ne izlazi u susret interesima zemalja NATO i zbog toga Alijansa jača svoje prisustvo u regionu.

“Peking i Moskva su pojačali svoju praktičnu saradnju u Arktiku. To je dio produbljenog strateškog partnerstva koji je izazov za naše vrijednosti i interese. Naš odgovor je jako prisustvo u regionu”, rekao je Stoltenberg.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom naveo da se značaj Sjevera pojačava za NATO i Kanadu jer je očigledno rusko vojno nagomilavanje sa novim bazama i novim sistemima naoružanja.

“Geopolitička situacija se promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci”, rekao je Trudo, dodajući da je Kanada ponudila da u toj zemlji bude kancelarija Akceleratora odbrambenih inovacija za Sjeverni Atlantik (DIANA), odnosno novog sistema ili fonda za inovacije.

On je rekao da će ta inicijativa obezbijediti da Alijansa zadrži svoju tehnološku prednost i “sačuva nas od prijetnji u svijetu koji se ubrzano mijenja”.

Stoltenberg je rekao da NATO pozdravlja ponudu Kanade da u njoj bude kancelarija DIANE.

Ostavite komentar: