Od danas i zvanično: Rusija nije dio Sporazuma o otvorenom nebu

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija zemalja potpisnica.

“Od 18. decembra 2021, Rusija nije više članica Sporazuma o otvorenom nebu i, samim tim, nije dio grupe država članica koje se pridržavaju tih odredbi”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ruskog ministarstva ocjenjuje se da će se efikasnost Sporazuma o otvorenom nebu naglo smanjiti bez učešća Rusije i SAD.

“Zona njegove primjene smanjiće se za oko 80 odsto, a broj misija na otvorenom nebu, planiranih za 2022, naglo će opasti”, navodi se u saopštenju i ocjenjuje da odgovornost za “degradaciju ugovornog režima” snose SAD.

U saopštenju se dodaje da Rusija poštuje odluku država učesnica, koje su i dalje dio sporazuma, da nastave s njegovim sprovođenjem.

“Želimo im konstruktivan i plodan zajednički rad”, poručilo je ministarstvo.

SAD su se 22. novembra 2020. godine povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, za vrijeme vlasti tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Rusko Ministarstvo spoljniih poslova objavilo je 15. januara 2021. godine da je Moskva pokrenula unutrašnje državne procedure za izlazak iz sporazuma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 7. juna zakon o izlasku iz Ugovora o otvorenom nebu.

Ostavite komentar: