Od anonimne osobe do simbola Evrope: Prvi zvanično zaražen muškarac se oporavio i postao otac

Matija Maestri, prvi zvanični pacijent zaražen kovidom 19 u Italiji, tzv. pacijent 1, zahvalio se Italiji izloživši u izlogu prodavnice čija je vlasnica njegova supruga fotografiju svoje porodice propraćenu riječima: “Živjela Italija! Italija smo mi koji smo imali snage da se ponovo rodimo, vi, prijatelji i klijenti, koji ste bili uz nas posljednjih mjeseci… Vama, iskreno hvala”.

Matija se nekoliko sedmica borio sa virusom na odjeljenju intenzivne njege ne znajući da je i njegova supruga, koja je tada bila trudna, takođe bila zaražena.

“To što sam prozvan pacijentom jedan mi nikada nije teško palo, ali su mi smetale laži poput toga da sam bio na večeri sa poslovnim partnerom iz Kine, da sam istrčao dva maratona u jednoj sedmici. Sve su to neistine. I bilo mi je teško da se nosim sa popularnošću i konstantnim zahtjevima za intervjuima. Dva mjeseca bolesti su bila nešto skoro nerealno, nezamislivo, više od nekog filma. Iznenada sam se razbolio, bio sam na korak do smrti i spasio sam se”, izjavio je Matija Maestri za intervju listu Republika.

Quest'anno più che mai "viva l'Italia" siamo noi, noi che abbiamo avuto la forza di ripartire. Viva l'Italia siete voi,…

Gepostet von Erboristeria Madre Natura Casalpusterlengo am Freitag, 28. August 2020

“Kada su me sedirali bilo je kao da sam ušao u neki limbo. Bio sam nesvjestan, ali sam i sanjao, nisam osjećao nikakve bolove, ali sam imao osjećaj da mir koji me je preplavio nije ništa drugo nego predvorje smrti. I moja supruga i moja majka su se zarazile, dok je moj otac izgubio život u borbi sa virusom”, dodao je Maestri.Ističe da ga je ideja da će uskoro postati otac održala u životu.

“Kada si tako blizu smrti nisi u stanju da racionalno kažeš sebi da moraš da izdržiš, ali mislim da je ideja o tome da ću uskoro postati otac nešto što me je održalo u životu, nisam mogao da odem dok je moja kćerka stizala na svijet. A onda je rođena Gaja”, naglasio je Maestri.

I dok je nulti pacijent još uvijek misterija, Matija ne zna kako je došao u kontakt sa virusom, jer mjesecima nije bio u inostranstvu i vodio je isti svakodnevni život u Kastelpusterlengo sa prijateljima iz Kodonja iz zone Lodija.

Prenosi i riječi ljekara koji su mu rekli kako su u Lombardiji počele da se pojavljuju čudne upale pluća još u januaru i da je preminulo jako puno starijih ljudi, ali niko nije zamišljao da je koronavirus stigao u Evropu iz Kine.

“Mislim da je činjenica da sam relativno mlad, a bio sam na samrti dovela do toga da ljekari posumnjaju da se ipak ne radi o običnoj upali pluća što je nakon toga pomoglo da se spase na hiljade života. Ova bolest me je naučila da se borim i da vjerujem u razliku između vjere i utopije i da živim svaki momenat svog života. Život i smrt, i kad nam ne daju priliku da to vidimo, dotiču se u svakom momentu u tišini. Ja sam izgubio svijest u Kodonju misleći da imam samo običnu upalu pluća, a probudio sam se u Paviji kao pacijent broj 1 koji je preživeo kovid 19. Bio sam obična osoba, a onda sam postao simbol Evrope”, zaključio je Matija Maestri.

U Italiji je prvog septembra zabilježeno 676 novih slučajeva, 293 osobe su ozdravile, dok je njih osmoro preminulo. U ovoj zemlji je od početka epidemije preminula 35.491 osoba, piše RTS.

Ostavite komentar: