Obuka za ukrajinsku vojsku: Velika Britanija poslala grupu elitne vojne jedinice

Velika Britanija poslala je grupu od oko 30 pripadnika elitne vojne jedinice u Ukrajinu, kako bi obučavali ukrajinsku vojsku u rukovanju protivtenkovskim oružjem koje je London poslao Kijevu, usljed zabrinutosti zbog eskalacije ukrajinske krize, javio je “Skaj njuz”.

Prema pisanju agencije, članovi Rendžerskog puka, koji je dio nove Brigade za specijalne operacije pri britanskoj vojsci, stigli su u Ukrajinu vojnim avionima kojima je ove sedmice dostavljeno oko 2.000 protivtenkovskih bacača raketa.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je britanskom Parlamentu u ponedjeljak, 17. januara, da je Velika Britanija odlučila da isporuči Ukrajini lake sisteme za odbranu i da će manji broj vojnika otputovati u tu zemlju radi prvobitne obuke, podsjeća “Sputnjik”.

Ministar za oružane snage DŽejms Hipi potvrdio je dan ranije da je “nekoliko hiljada” komada pomenutog oružja prevezeno avionima u Ukrajinu.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da slanje oružja i instruktora iz Britanije i Kanade u Ukrajinu potvrđuje sumnje Rusije da Zapad priprema provokaciju na ukrajinskoj teritoriji.

Zapadne zemlje u posljednje vrijeme optužuju Rusiju da gomila vojsku na granici sa Ukrajinom i da sprema invaziju na tu zemlju. Moskva je negirala takve navode, tvrdeći da su one izgovor za razmještanje vojne opreme NATO-a blizu granica Rusije.

Ostavite komentar: