Obećao dramatični zaokret, ali… Bajden dao više dozvola za naftna bušenja od Trampa

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena dala je tokom prve godine mandata više dozvola za bušenje za naftu i gas od bivšeg predsjednika Donalda Trampa, uprkos obećanju da će, u okviru ostvarenja ambicioznih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena, prekinuti sa tom praksom, piše britanski dnevnik “Telegraf”.

Bajden je, po ulasku u Bijelu kuću, klimatske promjene naveo kao jedan od četiri prioriteta i obećao je dramatični zaokret od politike Trampa koji je često ismijavao naučne dokaze.

Međutim, podaci saveznih agencija pokazuju da je Bajdenova administracija odobrila 3.557 dozvola za naftna i gasna bušenja, što je daleko više od 2.658 koliko je odobrio Tramp.

Na samitu UN održanom u novembru Glazgovu, Bajden je klimatske promjene nazvao “egzistencijalnom prijetnjom po ljudsko postojanje” i obećao da će smanjiti emisije SAD za polovinu u narednih devet godina.

Samo nekoliko dana kasnije, administracija je ponudila 80 miliona hektara u Meksičkom zalivu za iznajmljivanje radi naftnog i gasnog bušenja i planira da u martu ponudi još više od 300.000 hektara državne zemlje.

“Bajdenova odobrenja za bušenja spektakularan su promašaj u rukovođenju u borbi protiv klimatskih promjena. Za izbjegavanje katastrofe zbog klimatskih promjena potreban je prekid upotrebe fosilnih goriva, ali Bajden juri u potpuno suprotnom smjeru”, rekao je Tejlor Mekinon iz Centra za biološku raznovrsnost.

“Telegraf” ističe da se Bajden, zbog nestašice goriva, rasta cijena benzina i sve vjerovatnijim porazom na veoma važnim izborima kasnije tokom godine, saglasio sa povećanjem naftne proizvodnje iako je od svjetskih lidera tražio da prekinu sa upotrebom fosilnih goriva.

Ostavite komentar: