O seksualnom zlostavljanju: FBI pokrenuo široku istragu protiv sveštenstva u Nju Orleansu

Federalni istražni biro otvorio je širu istragu o seksualnom zlostavljanju u Rimokatoličkoj crkvi u NJu Orleansu koja se odnosi na slučajeve više decenija unazad, rekli su zvaničnici.

Jedna od posebnih tema ove istrage jeste da li su sveštenici vodili djecu preko državnih granica da bi ih maltretirali.

Više od deset navodnih žrtava zlostavljanja intervjuisano je ove godine u okviru istrage koja, između ostalih optužbi, istražuje da li sveštenici predatori mogu biti krivično gonjeni prema Manovom zakonu, starijem od stotinu godina kojim je zabranjeno prebacivati pojedince preko državne granice radi nedozvoljenih seksualnih odnosa.

Neki od slučajeva u NJu Orleansu koji se razmatraju navode zlostavljanje od sveštenstva tokom putovanja u kampove Misisipija ili zabavne parkove u Teksasu i Floridi. I dok su neke tvrdnje stare decenijama, kršenja Manovog zakona nemaju rok zastarjelosti.

“Bio je to dug put i samo činjenica da neko ovako vjeruje u nas mnogo nam znači”, rekao je muškarac, koji je tokom zlostavljanja bio dječak. On je rekao i da ga je njegov napadač vodio na putovanja u Kolorado i Floridu i zlostavljao počevši od 1970-ih, kada je bio u petom razredu, navodi AP.

FBI je odbio da komentariše, kao i državna policija Luizijane, koja pomaže u istrazi. Nadbiskupija NJu Orleansa odbila je da razgovara o saveznoj istrazi.

“Više bih volio da ne nastavljamo ovaj razgovor”, rekao je nadbiskup Gregori Ajmond za AP.

Ostavite komentar: