Novi vojni paket pomoći: SAD će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom

Amerika će poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 175 miliona dolara, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom, saopšteno je danas iz Pentagona.

“Američko Ministarstvo odbrane objavljuje dodatnu vojnu pomoć kako bi ispunilo potrebe Ukrajine za bezbjednost i odbranu. Ovo je od avgusta 2021. godine 46. tranša opreme iz zaliha Pentagona za Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Iz Pentagona ističu da ovaj paket obuhvata dodatnu opremu za vazduhoplovne snage, artiljerijske granate i protivtenkovsko naoružanje, uključujući granate sa osiromašenim uranijom za tenkove “Abrams”, kao što je i ranije obećano Kijevu.

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽon Kirbi izjavio je ranije da granate sa osiromašenim uranijom ne predstavljaju radioaktivnu prijetnju, podsjeća ruska novinska agencija TASS.

Zamjenik portparol generalnog sekretara UN Farhan Hak je istakao da je svjetska organizacija protiv upotrebe municije sa osiromašenim uranijom bilo gdje u svijetu.

Ostavite komentar: