Novi sudski udar na Trampa: Ipak će morati da pokaže poreske prijave

Komisija Predstavničkog doma SAD ima pravo da pregleda poresku prijavu bivšeg predsjednika Donalda Trampa, odlučio je danas žalbeni sud. Apelacioni sud glavnog grada SAD presudio je protiv bivšeg republikanskog predsjednika, ocijenivši da je zahtjev komiteta opravdan.

Sud je presudio da zahtjev ne krši podjelu vlasti i da nije protivustavan, kao i odluka administracije Džoa Bajdena da podnesu prijave Kongresu.

Odluka je korak ka okončanju višegodišnje pravne bitke oko Trampovih poreskih prijava i mogla bi da dovede do objavljivanja informacija o njegovim finansijama prije izbora 2024. godine.

Presuda dolazi dan nakon što je Tramp objavio da su agenti FBI-a izvršili raciju na njegovom imanju na Floridi i provalili u njegov sef. Trampov sin je potvrdio da je to urađeno u okviru istrage o predsjednikovom odnosu prema zvaničnim dokumentima Bijele kuće, za koje dio američkih medija piše da su često uništavani.

Odbor Predstavničkog doma saopštio je danas nakon presude da uskoro očekuje poreske prijave bivšeg predsjednika SAD. Trampov advokat još nije komentarisao presudu niti najavio moguću žalbu Vrhovnom sudu.

Sud je odbacio argumente Trampovih advokata da izvještaji treba da ostanu tajni jer je, kako tvrde, odbor politički motivisan. Tramp je prvi predsjednik u posljednjih 40 godina koji nije objavio svoje poreske prijave koje bi otkrile njegovo pravo bogatstvo i aktivnosti njegovog porodičnog biznisa.

 

Ostavite komentar: