Novi skandal trese Austriju: I ministar unutrašnjih poslova plagirao diplomski rad?

Lovac na plagijate Štefan Veber našao je novu “žrtvu” – ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera za kojeg tvrdi da je plagirao diplomski rad na fakultetu.

Veber kaže da je Karner plagirao veliki dio rada i čak i prepisao teoretski dio svog diplomskog rada.

On ističe, kako prenosi bečki dnevnik “Standard”, da je, imajući u vidu tadašnja pravila citiranja, rad plagijat.

Prema Veberu je Karner u svom radu koji je predao 1995. prepisivao iz djela “Informacije i odluka o kupovini” Alfreda Kusa.

Karner jeste Kusa u više navrata citirao, i pomenuo u spisku korištene literature, ali je bez citata prepisao potpuno blokove teksta iz Kusove knjige.

Veber tvrdi da je prvih 30 strana rada “amalgam tuđih tekstova, koji nisu ili nisu dovoljno citirani”.

Karner je, u saopštenju, odbacio te tvrdnje i kazao da je svoj rad pisao u skladu sa tada važećim naučnim standadima i tehničkim mogućnostima tog doba.

“Zato sam skroz opušten u vezi mogućih daljih provera”, naglasio je on.

Veber je u prošlosti u više navrata razotkrio plagirane radove političara, zbog kojih su neki podnijeli ostavku.

Na osnovu istrage Vebera Univerzitet u Gracu je 2017. oduzeo doktorsku titulu nekadašnjem pokrajinskom sekretaru za privredu Štajerske Kristijanu Buhmanu. Zbog toga je Buhman podnio ostavku.

Prošle godine, u januaru, tadašnja ministarka rada Austrije Kristine Ašbaher podnijela je ostavku nakon što je Veber iznio tvrdnje da je njen rad koji je predala univerzitetu u Bratislavi, ali i na Višoj stručnoj školi u Vinernojštatu plagiran.

On je optužio i ministarku za pitanje žena i integracije Suzane Rab da njen diplomatski rad sadrži brojne plagijate, a u januaru ove godine kritikovao je kvalitet rada ministarke pravosuđa Alme Zadić.

Ostavite komentar: