Novi separatistički pokret u Britaniji: Ostrva Orkni žele da se priključe Norveškoj?

03.07.2023. | 13:33

Britanska ostrva Orkni, arhipelag oko 16 kilometara od sjeverne obale Škotske, razmatraju “alternativne forme upravljanja”, uključujući da postanu dio Norveške, saopštili su zvaničnici.

Lider Savjeta arhipelaga Džejms Stokan izjavio je da oko 70 ostrva sa populacijom od 22.000 ljudi analizira svoju budućnost nakon što ih godinama vlasti Velike Britanije i Škotske “finansijski zanemaruju”, piše “Dejli mejl”.

Stokan je podsjetio na nordijske veze ostrva. Ova ostrva bila su dio Škotske prije oko 500 godina do 1472. godine, a stanovnici se redovno obraćaju Stokanu i pitaju ga da se vrate u okvire Norveške zbog zajedničke kulture.

“Mi trenutno nemamo tu podršku od drugih vlada i želimo da vidimo koje su naše druge atlernative”, rekao je on za “Radio Bi-Bi-Si”.

Spor oko finansiranja novih trajektnih linija između ostrva i Škotske dodatno je zategao situaciju.

Stokan je predložio da Savjet ostrva “analizira opcije za alternativne modele upravljanja koji pružaju veću fiskalnu sigurnost i ekonomske mogućnosti”. Odbornici će sutra odlučiti da li će to podržati ili ne.

Među opcijama su i drugi britanski modeli ili nešto kao Farska ostrva, koja su samoupravni dio Danske.

Škotska je 2014. godine na referendumu odbacila izlazak iz unije sa Engleskom, a od tada ostrva Orkni rade na jačanju svoje autonomije.

Stokan je istakao da se od kasnih sedamdesetih velike količine britanske nafte iz Sjevernog mora prerađuju na ostrvima Orkni, ali da sama ostrva ne vide puno koristi od toga. Sa novim mogućnostima vjetroelektrana na moru, on želi da ostrva vide veću dobit.

Stokan nije razradio kako će funkcionisati vraćanje ostrva u sastav Norveške, 403 kilometra preko Sjevernog mora.