Novi problem: Letonija i Finska neće prihvatiti Ruse koji žele izbjeći mobilizaciju

Letonija i Finska su poručile da neće prihvatiti Ruse koji odlaskom iz svoje države žele izbjeći vojnu mobilizaciju, a na koju se odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin juče, 21. septembra.

Obratili su se letonski ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevics i finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

“Letonija iz sigurnosnih razloga neće razmatrati izdavanje humanitarnih ili nekih drugih viza ruskim državljanima koji žele izbjeći mobilizaciju”, naglasio je Rinkevics.

Kaikonen je izjavio da Finska prati ono što se dešava u susjednoj Rusiji te je ocijenio da postoje razlozi da njegova država pooštri viznu politiku prema ovoj zemlji.

“Što se tiče situacije oko Finske, mogu reći da je sigurnosna situacija stabilna i mirna. Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i pomno pratimo situaciju”, naveo je.

Putin je pozvao na mobilizaciju 300.000 rezervista za rat u Ukrajini te je najavio referendume u okupiranim ukrajinskim teritorijama o tome da li žele postati dijelom Rusije, prenosi Al Jazeera English. Veći broj Rusa je nakon ovog poziva odlučio da ode u neku drugu državu, a među kojima su Srbija i Turska.

Ostavite komentar: