Novi plan Evrope: Izgradiće podmorski gasovod?

Evropske vlasti razmišljaju o planovima za izgradnju novog gasovoda koji povezuje Pirinejsko poluostrvo i Centralnu Evropu zaobilazeći Francusku.

To je izjavio portugalski premijer Antonio Kosta, piše Sputnik International.

Kosta je rekao da Evropska komisija smatra da je moguće izgraditi alternativni gasni put između Centralne Evrope i Pirinejskog poluostrva, objavio je portugalski onlajn list Observador.

Premijer je navodno rekao da je prvobitni plan, koji je pretpostavljao gasovod preko Francuske, propao zbog ekoloških zabrinutosti francuske vlade. Potencijalni gasovod koji zaobilazi Francusku povezao bi Portugal i Španiju sa Italijom i vodio bi se ispod Sredozemnog mora, prenosi B92.

Krajem jula, španski radio emiter Cadena SER citirao je izvore iz republičkog Ministarstva za ekološku tranziciju i demografske izazove koji su rekli da Madrid razmatra da ponudi izvoz gasa u Evropu preko dva gasovoda preko Pirineja, kao i da koristi svoj gasni sistem da izbjegne smanjenje potrošnje.

EU se posljednjih mjeseci suočava sa energetskom krizom, pri čemu su cijene gasa skočile usred niskih nivoa u podzemnim skladištima poslije prošlogodišnje hladne zime i vrućeg ljeta, kao i zbog zapadnih sankcija Rusiji.

 

 

Ostavite komentar: