Novi napad: Dronovima pogođena najveća čeličana u Rusiji VIDEO

24.02.2024. | 15:55

Eksplozije su pogodile rusku čeličanu nakon navodnog napada dronom. To je najnoviji požar koji je pogodio industrijsko postrojenje u zemlji na drugu godišnjicu opsežne vojne akcije u Ukrajini.

Posljednjih mjeseci došlo je do porasta napada bespilotnim letjelicama na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji, za što Moskva često krivi Ukrajinu.

Igor Artamonov, regionalni guverner Lipecka, rekao je da je požar u glavnom postrojenju Novolipetsk Steela (NLMK) u subotu ujutro, oko 280 milja od granice Rusije i Ukrajine, izazvao dron. Ali Artamonov nije konkretno spomenuo Kijev i dodao da nije bilo žrtava.

Snimak podijeljen na društvenim mrežama prikazuje eksploziju i veliki narandžasti plamen koji obasjava noćno nebo nakon što je požar izbio oko 1:40 ujutro po lokalnom vremenu.

Fabrika je primarni proizvodni pogon NLMK-a i specijalizovana je za proizvode od ravnog čelika, čineći 18 odsto ukupne ruske proizvodnje čelika. NLMK je ključna imovina za Vladimira Lisina, ruskog milijardera, trećeg najbogatijeg Rusa na Forbsovoj listi prošle godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ukrajinska novinska kuća TSN saopštila je da je fabrika bila meta ukrajinske bezbjednosne službe i Glavne obavještajne uprave te da je požar izazvao potpunu evakuaciju radnika.

Izjava je rekla da će uništenje lokacije, koja je donedavno proizvodila sirovine za nuklearno oružje i balističke projektile, značiti da neće moći funkcionisati dugo vremena.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su Rusi oborili dvije bespilotne letjelice iznad regije, te da su presrele još dvije u regijama Kursk i Tula.

Navodni udari ukrajinskih bespilotnih letjelica pogađaju ključne infrastrukturne ciljeve dublje unutar Rusije, s rafinerijama nafte na liniji vatre, prenosi Kliks.

Ranije ovog mjeseca izbio je požar u pogonu Lukoila u Volgogradu, 200 milja od ukrajinske granice, nakon udara na najvećeg proizvođača naftnih derivata u ruskom Južnom federalnom okrugu.