Novi detalji masakra u Moskvi: Teroristima dnevnica bila 1.250 evra, povezao ih Telegram

25.03.2024. | 18:31

Dvojica terorista koji su učestvovali u napadu na koncertnu salu Krokus u Moskvi verovatno su dobili instrukcije kad su putovali u Tursku dok su ostali regrutovani na teritoriji Rusije!

Izvestija, pozivajući se na izvor iz istrage, navodi da je honorar od 500.000 rubalja, koji je jedan od terorista pomenuo tokom ispitivanja, zapravo novac koji je obećan cijeloj grupi, a ne pojedincu.

– Grupa se ne može nazvati organizovanom terorističkom ćelijom u klasičnom smislu jer nije postojala u okviru neke strukture. Formirana je bukvalno nekoliko nedjelja prije terorističkog napada – objasnio je izvor.

Za napad su prema njegovim riječima odabrani ljudi za koje se ranije nije znalo da su privrženi radikalnom islamu tako da je specijalnim službama bilo teško da spriječe teroristički napad u fazi pripreme.

– Istraga pokazuju da su se osumnjičeni sastali prije oko tri-četiri nedjelje. Nema dokaza o njihovoj povezanosti sa radikalnim islamističkim grupama na društvenim mrežama- dodaje izvor.

Izvestija navodi da su napadači vjerovatno slučajno odabrani i da su bili opsjednuti nedostatkom novca i radikalizovani od strane nalogodavca.

Neposredne pripreme počele su nekoliko nedjelja prije napada.

Šamsudin Fariduni, jedan od osumnjičenih, stigao je 4. marta iz Turske u Rusiju, a već 7. marta je viđen u Krokusu. Tog dana je u dvorani bio koncert italijanskog tenora Alesandra Safine i terorista je očigledno proučavao raspored u zgradi i lokaciju bezbjednosnih punktova.

Do tada su vjerovatno bili regrutovani i ostali napadači.

Najmlađi od njih, Muhamedsobir Fajzov, koji ima 19 godina, živio je godinama u Ivanovu i radio kao stilista u kozmetičkim salonima. Mediji navode da je išao u teretanu i trenirao kik boks. Iznenada je dao otkaz u frizerskom salonu krajem januara i izgubio mu se svaki trag. Ispostavilo se da je već od februara živio u hostelu u Moskvi sa Faridunijem dok ih je treći član grupe Dalerjon Mirzoev posjećivao. Za sada nema detaljnijih informacija o četvrtom osumnjičenom Račabalizodi Murodaliju.

Vrbovanje je prema svjedočenjima osumnjičenih izvršeno na kanalu vehabijskih propovednika na Telegramu.

– Slušao sam lekciju propovodnika na Telegramuu. Onda mi je pisao njegov pomoćnik, ponudio mi je novac, 500.000 rubalja – rekao je Šamsudin Fariduni tokom ispitivanja i dodao da mu je 250.000 prebačeno kao avans.

Teroristi su upali u Krokus u petak malo prije početka koncerta.

Poznato je da su se prvi pucnji začuli oko 20 sati nakon što je beli automobil reno uletio na parking tržnog centra. Najmanje dvojica su imala rančeve u kojima je bio benzin kojim su kasnije zapalili koncertnu dvoranu.

– Svratili su na benzinsku pumpu prije napada i sipali benzin u plastične flaše. Benzin su iskoristili da zapale salu – rekao je izvor za Izvestiju.

Već na ulazu su otvorili vatru na posjetioce. U 20.03 su ušli u salu za koncert. Jedni su pucali na ljude, a drugi su na nekoliko mjesta od‌jednom polivali stolice benzinom.

Ostali su u holu narednih desetak minuta nakon čega su napustili zgradu i odvezli se istim automobilom. Vozilo je zaustavljeno nekih 400 kilometara dalje u regionu Brjanska. Dvojica osumnjičenih su odmah privedeni dok su ostali pobjegli u šumski pojas.

Za njihovo hvatanje organizovana je specijalna operacija u kojoj je učestvovalo do 300 vojnih lica i policajaca. Jedan od terorista skinut je sa drveta gdje se nadao da će se sakriti dok su drugog psi tragači otkrili u žbunju.