Novi crni rekord u Italiji od početka epidemije, nove mjere u najavi

U Italiji je zabeležn najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije – više od 19.000, pa se očekuje da bi premijer Đuzepe Konte mogao već danas ili sutra da donese nove, strožije mjere za suzbijanje širenja kovida-19, piše list “Il Fato Kotidijano”.

Premijer Konte i dalje ne planira uvođenje karantina u cijeloj zemlji i sa tim su saglasne i lokalne vlasti. Ne razmatra se, još uvijek, zatvaraje škola i proizvodnje.

Ljekari, pak, upozoravaju da se bolnice brzo pune pacijentima zaraženim koronavirusom i da će. ako se rast zaraženih nastavi ovim tempom, ukoro svi ležajevi biti popunjeni.

U Đenovi, piše list, kola hitne pomoći satima čekaju u redu, zajedno sa pacijentima kojima su neophodni respiratori, da bi bili primljeni na pregled.

Prvi put je broj zaraženih utvrđenih na osnovu simptoma poremašio broj otkrivenih slučajeva na osnovu praćenja kontakata zaražene osobe, što takođe zabrinjava, jer se kao jedna od zaštitnih mjera računa blagovremeno testiranje kontakata zarazene osobe, prenose agencije.

Italijanskim regionima ostavljena je mogućnost pooštravanja mjera. Tako je u Kampanji na snazi policijski čas, dok su se na najavu predsjednika Vičenca de Luke da će uvesti karantin, građani u Napulju pobunili, došlo je do sukoba sa policijom u kome je povrijeđeno više osoba.

 

 Ostavite komentar: