Nove preporuke SZO: Ukidanje mjera koje podrazumevaju ograničavanja putovanja

Nove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije glase da se ukine jedna mjera protiv korona virusa, jer se nije pokazala kao efikasna.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je ukidanje mjera koje podrazumevaju ograničavanja putovanja, jer nema dokaza da su efikasne u sprečavanju širenja omikron soja korone, prenosi Mondo.

SZO navodi i da ovakva ograničenja otežavaju ekonomski oporavak za mnoge zemlje, a za pojedine zemlje trebalo bi razmotriti i ukidanje dokaza o vakcinaciji kao uslova putovanja, zbog nejednakosti u distribuciji vakcina.

SZO je reagovala na odluku više zemalja da ograniči ili zabrani letove iz žarišta omikron soja, i navela i da bi neke od njih trebalo da ponovo razmotre prilagođavanje mjera kao što su testiranje i karantin koji predstavljaju finansijski teret za putnike. Ove mjere bi trebalo prilagoditi “kada je to prikladno”, dodaje SZO.

Pored toga, SZO je saopštila da je broj slučajeva korona virusa širom svijeta porastao za 20 odsto prošle nedjelje na više od 18 miliona. Brojke su porasle u svim regionima svijeta osim u Africi, gdje je broj zaraženih pao za skoro trećinu, prema SZO. Broj umrlih je na globalnom nivou, u protekloj nedjelji, ostao isti.

Ostavite komentar: