Nova školska godina – neizvjesnost i polemike: Đaci se vraćaju u klupe na potpuno drugačiji način

 Za osam i po miliona italijanskih učenika, i oko milion profesora, sutra je prvi dan nove školske godine.


Premijer Đuzepe Konte bio je najavio da će, povodom početka nove školske godine, poslati poruku preko televizije, Rai Uno, učenicima, nastavnicima i roditeljima, ali je nakon što je opozicija, desničarske stranke “Liga” i “Frateli D”Italija”, kritikovali njegovu namjeru, odustao, pa će video poruka biti emitovana preko premijerove Fejsbuk stranice.

Ministarstvo za obrazovanje najavljuje da su sve pripreme izvršene da nastava krene, u uslovima pandemije Kovida-19, što je moguće normalnije.

“Učenici jedva čekaju da se vrate u razrede. Ova školska godina biće drugačija od svih predhodnih, ne samo za djecu, već za sve nas”, rekla je ministarka za obrazovanje Lučija Azolina u intervjuu za dnevni list Koriere dela Sera.

Najvećim dijelom nastava će biti direktna, dakle u učionicama, predviđena je mogućnost za osjetljive učenike da nastavu prate od kuće, broj učenika u razredima je prepolovljen, a vlada je obezbijedila pola milijarde evra za nove školske klupe koje će učenicima omogučiti da bolje drže međusobnu distancu.

Predviđene su mjere zaštite – učenicima će svakodnevno biti distribuisane zaštitne maske, gel za dezinfekciju, a ministarstvo obrazovanja sugeriše da se djeci, na ulazu u škole, meri tjelesna temperatura.

Ministarka za obrazovanje izjavila je “da se uprkos temeljnim priprema, mogu očekivati manji problemi i zatražila razumijevanje roditelja, saradnju sindikata i političkih partija.

“Nastava neće biti kao što smo navikli predhodnih godina, živimo u vrijeme korona virusa. Molimo roditelje za razumijevanje i ako treba male ustupke da bismo održali balans između potrebe da djeca pohađaju nastavu u razredu i da smanjimo na minimum mogućnost zaraze. Važno je da se djeca vrate u školu, ali nastave kao predhodnih godina, neće biti”, rekla je ministarka Azolina. Čestitke i apel za dobar početak nove školske godine uputio je i papa Franja koji je pozvao “da svi pokazu veliku odgovornost, a da u centru obrazovnog sistema budu osobe”.

Regijama je preporučeno da organizuju testiranje nastavnog osoblja na Covid19, pa je već utvrđeno da je 13 hiljada nastavnika je pozitivno na korona virus, sto znaci da moraju ostati u karantinu.

Uz probleme koje su vezani za pandemiju Kovida-19, italijanski obrazovni sistem “boluje” od nedostataka koji ga prate godinama. Najveći je nedostatak nastavnog osoblja i taj problem se ponovo aktuelizuje na pocetku svake nove školske godine. U ovom trenutku procjenjuje se da Italiji nedostaje 250 hiljada nastavnika. Ministarstvo obrazovanja najavilo je da će oko 70 hiljada nastavnika biti primljeno, a ostala mjesta će, kao i prethodnih godina, biti popunjena honorarnim profesorima.

Ostavite komentar: