Nova mjera austrijske vlade: Milioni evra za obeštećenje homoseksualaca

13.11.2023. | 21:53

U Austriji će sva lica koja su bila procesuirana ili osuđena zbog svoje homoseksualnosti biti rehabilitovana i dobiće novčano obeštećenje za šta je izdvojeno ukupno 33 miliona evra, saopštila je danas auustrijska ministarka pravde Alma Zadić.

Ona je navela da će za svaku ukinutu presudu biti isplaćeno 3.000 evra, a za svaku godinu ili dio kazne po 1.500 evra, prenosi austrijski javni servis ORF.

“Za svaku pokrenutu istragu po paragrafu krivičnog zakona koji je ukinut početkom 2000-ih pogođeni dobijaju 500 evra. Ukoliko su žrtve pretrpjele ekonomske, profesionalne ili zdravstvene posljedice, dobiće dodatnih 1.500 evra”, rekla ja Zadić na konferenciji za medije.

Dodala je da će novom mjerom austrijske vlade biti pogođeno oko 11.000 osoba koje će same morati da se obrate sudu ili Ministarstvu pravde kako bi dobile naknadu.

Homoseksualnost je u osnovi dekriminalizovana 1971. godine u Austriji, međutim i dalje su postojali određeni članovi zakona koji su inkriminisali istopolne radnje.

Tek 2002. godine, Ustavni sud je ukinuo poslednju zaostalu takvu odredbu.

Iz nevladine organizacije NEOS LGBTQ kažu da kompenzacija za krivično gonjenje homoseksualaca kasni, ali da je reč o snažnom signalu za sve žrtve koje su “kriminalizovane zbog svoje ljubavi”.

“Čak i 50 godina nakon zakonskog ukidanja potpune zabrane homoseksualnih odnosa, moramo da nastavimo da se borimo za otvoreno i liberalno društvo”, rekao je portparol organizacije Janik Šeti.