Njemačka šalje i 200 ljekara: Berlin najavio medicinsku pomoć Ukrajini

NJemačka će pružiti medicinsku pomoć Ukrajini radi zbrinjavanja žrtava rata i podržaće izgradnju centara za liječenje ranjenika, doniraće proteze i poslaće njemačke ljekare u tu zemlju, rekao je danas ministar zdravlja Karl Lauterbah.

Ukrajini je potrebna humanitarna pomoć urgentno kao i naša vojna podrška – rekao je Lauterbah tokom obilaska zapadnog ukrajinskog grada Lavova.

Njegovo ministarstvo saopštilo je da će Ukrajini biti isporučene proteze, poslato 200 ljekara, organizovana obuka za liječenje od opekotina i da će ukrajinske bolnice biti povezane u sistem telemedicine.

Najveći njemački proizvođač proteza “Otobok” već razgovara sa Ministarstvom zdravlja o proizvodnji i ugradnji protetičkih pomagala u mobilnim kontejnerskim centrima i obučavanju specijalista u oblasti ortopedije direktno u Ukrajini, saopštio je portparol komapanije.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u Ukrajini zabilježeno 290 napada na zdravstvene objekte od početka vojne akcije Rusije 24. februara.

NJemačka je do sada pružila Ukrajini medicinsku pomoć u vrijednosti od 100 miliona evra, a njemačka zdravstena industrija donirala je više od 100 miliona evra, navodi Ministarstvo zdravlja.

Ostavite komentar: