Njemačka počinje pregovore sa Rusijom oko vakcine mimo EU

Njemačka će započeti bilateralne pregovore sa Rusijom u vezi s vakcinom Sputnjik Ve protiv kovid-19, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor, a konačni sporazum navodno zavisi od toga da li će Rusija pružiti ključne podatke Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

Evropska komisija je danas poručila ministrima zdravlja država članica EU da Brisel ne planira da započne razgovore sa Rusijom o preliminarnom ugovoru za Sputnjik Ve, kao što je to uradila sa drugim dobavljačima vakcina, kaže izvor za Rojters.

Zbog toga je njemački ministar zdravlja Jens Špan tokom virtuelnog sastanka najavio da će Njemačka započeti preliminarne pregovore sa Rusijom o bilateralnom sporazumu o obezbjeđivanju vakcine, dodao je izvor.

Prema njegovim riječima, u preliminarnim razgovorima, Njemačka prvo želi da utvrdi koje količine i kada Rusija može da isporuči.

U svakom slučaju, Njemačka će kupiti rusku vakcinu tek nakon što je odobri EMA, a za to je najvažnije da Rusija pruži potrebne podatke, prenose “Novosti.rs”.

 

 

Ostavite komentar: