Njemačka objasnila kakve bi bile posljedice ako bi se obustavio projekat „Sjeverni tok 2“

Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“, Njemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministarka ekologije te zemlje Svenja Šulce.

Kako je rekla, odluka o izgradnji ovog gasovoda je bila donijeta prije mnogo godina, a trenutno se projekat nalazi u posljednjoj fazi budući da je „Sjeverni tok 2“ praktično izgrađen i odobren iz pravnog aspekta.

„Međutim, ukoliko bi mi sada obustavili projekat, nanijeli bi sebi štetu i najvjerovatnije bi se susreli sa sudskim procesima“, istakla je ona, prenosi „SPUTNIK“.

Podsjetimo, projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Sjevernog toka“. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Amerika je ranije uvela sankcije protiv broda za polaganje cijevi „Fortuna“ i njenog vlasnika – kompanije „KVT RUS“. Sankcije su uvedene u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija („CAATSA“).

Ruska kompanija „Gasprom“ je saopštila da, uprkos snažnom pritisku, namjerava da završi „Sjeverni tok 2“.

 

 

Ostavite komentar: