Njemačka i Francuska napustile pregovore o reformi SZO zbog nametanja SAD

07.08.2020. | 22:03

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije zbog pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da vode glavnu riječ u pregovorim iako je Vašington ranije odlučio da Amerika napusti tu organizaciju.

Potez Nemačke i Francuske udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, trenutno predsjedavajući G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za reformu SZO, dva mjeseca pre američkih predsjedničkih izbora.

Sjedinjene Države su u julu obavijestile da će napustiti SZO za godinu dana, nakon što je Tramp optužio tu organizaciju da je previše bliska sa Kinom i da loše upravlja pandemijom virusa korona, što je SZO odbacila.

– Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila SZO – rekao je jedan visoki evropski zvaničnik i učesnik pregovora.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentare.

U međuvremenu, francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo: “Sjedinjene Države ne bi smijele biti predvodnik u reformi SZO nakon što su objavile da namjeravaju da napuste tu organizaciju”, prenose agencije.

Izvor:(Fonet)