Nikako da dođu do prihvatljivog kandidata: Četvrti dan zaredom nije izabran predsjednik

Poslanici italijanskog parlamenta četvrti put zaredom nisu uspjeli da izaberu novog predsjednika i najveći politički blokovi stranaka desnog i lijevog centra ne mogu da se usaglase oko obostrano prihvatljivog kandidata.

Članovi oba politička bloka danas nisu iznijeli imena potencijalnih kandidata nakon što je više stranaka odbilo niz mogućih imena.

“Suočeni smo sa najvažnijim izborom za narednih sedam godina. Da li je normalno da imamo ovu vrstu igrica koju smo vidjeli u proteklih četiri dana? Smatram da je to skandalozno”, rekao je bivši premijer Mateo Renzi.

Premijer Mario Dragi i dalje je najozbiljniji kandidat za predsjednika države, ali su njegove šanse umanjene tokom sedmkce jer veliki broj poslanika smatra da će, ukoliko ga podrže, to dovesti do promjena u administraciji i prijevremenih izbora.

Za razliku od SAD ili Francuske, gdje predsjednike bira narod, u Italiji oko 1.000 poslanika i predstavnika regiona bira novog šefa države tajnim glasanjem.

Najlakše rješenje bilo bi da odlazeći predsjednik Serđo Matarela prihvati drugi mandat, što je on do sada odbijao, ali podrška mu je povećana u proteklih nekoliko dana što ukazuje na to da veliki broj poslanika želi da on promjeni mišljenje.

Na današnjem glasanju on je dobio više od 160 glasova, a juče 125.

Ostavite komentar: