Nijemci traže puštanje u rad Sjevernog toka 2

Zahtjevi koji stižu iz dijela Njemačke da „Sjeverni tok 2“ bude što prije pušten u rad najbolje govore o značaju tog projekta, posebno u jeku energetske krize u Evropi. Pokretanje tog gasovoda uticaće na smanjenje cijena gasa u Evropi, a istovremeno će doprinijeti jačanju evropske privrede.

Zahtjevi koji stižu iz dijela Njemačke da „Sjeverni tok 2“ bude što prije pušten u rad najbolje govore o značaju tog projekta, posebno u jeku energetske krize u Evropi. Pokretanje tog gasovoda uticaće na smanjenje cijena gasa u Evropi, a istovremeno će doprinijeti jačanju evropske privrede.

Komentarišući izjavu premijerke njemačke savezne države Meklenburg–Prednja Pomeranija Manuele Švezig, koja se zalaže se za hitnu sertifikaciju „Sjevernog toka 2“, eksperti kažu da će od tog gasovoda Njemačka imati višestruku korist i da će on doprinijeti stabilizaciji situacije na evropskom tržištu.

Međutim, Berlin je nedavno saopštio da projekat izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ za sada ne ispunjava zahtjeve EU i da je zbog toga zaustavljen proces sertifikacije.

Pa ipak, čak i šef njemačke diplomatije Analena Berbok, koja je bila jedan od najvatrenijih protivnika gasovoda, počinje da mijenja stav po pitanju „Sjevernog toka 2“, i priznaje da je ruski gas potreban Njemačkoj . Slaže se i njemački kancelar Olaf Šolc koji smatra da je to ekonomski projekat i zalaže se za njegovu realizaciju, ali s druge strane upozorava da bi Njemačka mogla da razmotri zaustavljanje „Sjevernog toka 2“ ako Rusija napadne Ukrajinu.

U posljednje vrijeme sve se češće govori o mogućoj nadoknadi štete Rusiji ukoliko gas ne poteče novim gasovodoma, ali njemački vicekancelar Robert Habek tvrdi da Njemačka nije u obavezi da plati odštetu za zaustavljanje tog projekta ako se utvrdi da nije u skladu sa normama EU i Njemačke, dok ruski eksperti ističu da će u slučaju da projekat bude zamrznut o pitanju obeštećenja odlučivati sud, a ne njemačka vlada.

Ipak, u Moskvi vjeruju da do toga neće doći, pošto potrošači u Njemačkoj i širom Evrope već plaćaju previsoku cijenu zbog kratkovide politike svojih vlasti, posebno po ovom pitanju.

Gasovod „Sjeverni tok 2“, čija je izgradnja u potpunosti završena još u septembru prošle godine, mogao je da bude u funkciji, a cijene gasa bi bile niže za evropske potrošače, da projekat nije politizovan.

“Svima je jasno da je Evropi potreban ovaj projekat, nije slučajno što su evropske kompanije uložile nekoliko milijardi evra u njegovu realizaciju. Da on nije potreban, onda niko ne bi ulagao novac. Očigledno je da Njemačka nije zainteresovana samo da dobija gas, nego i da poveća svoj tranzitni potencijal, i shodno tome, otvori radna mjesta, dobije poreze. Dakle, sve će biti u redu, taj gasovod ne donosi ništa loše“, kaže Sergej Pravosudov, direktor ruskog Instituta za nacionalnu energetiku.

Ruski eksperti ukazuju na to da u Njemačkoj postoje dvije suprotne tačke gledišta o puštanju gasovoda „Sjeverni tok 2“ – ekonomska i politička. Za njega se zalažu njemačke kompanije i građani zemlje. Ankete pokazuju da 60 odsto Nijemaca podržava „Sjeverni tok 2“, dok se više od dvije trećine njemačkih kompanija koje rade u Rusiji zalaže da gasovod koji povezuje rusko-njemačke obale Baltičkog mora bude što prije da pokrenut. Istraživanje je obuhvatilo 86 kompanija sa ukupnim prometom u Rusiji od 14 milijardi evra.

„Sjeverni tok 2“ ubija cijenu gasa u Evropi

Ruska vlada očekuje da će sertifikacioni proces za rad „Sjevernog toka 2“ biti završen najkasnije do sredine ove godine, mada ima i stručnjaka koji očekuju da bi se to moglo dogoditi i ranije. Čim Evropljani donesu odluku o njegovom puštanju u rad Rusija će biti spremna da odmah počne sa isporukama.

“Najvažnije je da će to doprinijeti smanjenju cijene gasa na evropskom tržištu. Potrošači u velikoj mjeri trpe zbog sadašnjih cijena, što dovodi do bankrota preduzeća, ljudi su primorani da se smrzavaju zimi, što izgleda veoma glupo ako uzmemo u obzir da je gasovod gotov i spreman za eksploataciju“, dodaje Pravosudov.

S druge strane, postoji i političko pitanje, jer neki njemački političari smatraju da je bolje pustiti privredu da trpi, a da Njemačka ispunjava svoje savezničke obaveze. Moskva je već oguglala na optužbe i prijetnje Zapada za kojekakve hipotetičke akcije, a Kremlj je komentarišući Šolcovu izjavu o mogućnosti „isključivanja“ „Sjevernog toka 2“ saopštio da se taj komercijalni međunarodni projekat ne može isključiti, jer još nije ni uključen. To što nije uključen, ocjenjuje Moskva, loše je i za one koji su učestvovali u tom projektu i za one koji troše gas u Evropi, i za ekonomski razvoj.

„Sjeverni tok 2“, koji čine dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, najkraća je ruta između gasom bogatog poluostrva Jamal u Rusiji i glavnih centara potrošnje gasa u sjevernoj Evropi. Ta ruta je za 2.000 kilometara kraća od tranzitne rute kroz Ukrajinu. Transport gasa kroz kraću i moderniju infrastrukturu je brži i jeftiniji nego preko Ukrajine.

Ostavite komentar: