Nije prihvatala “ne” kao odgovor: Studentica silovala muškarca, bila jača od žrtve

Studentica Imogen Bruk (30) pojavila se na ročištu na sudu zbog optužbi da je prisilila muškarca kojeg je upoznala na internetu na seks s njom. Bruk, koja je bila “puno veća i jača” od svoje žrtve, popela se na muškarca i nije prihvatala njegovo ‘ne’ kao odgovor.

Pritom je bila poprilično pijana, a njegov protest samo joj je “na jedno uvo ušlo, a na drugo izašlo” te ga je počela “jahati”, rečeno je sudu, prenosi “Fer portal“.

Nakon 15 minuta sišla je s njega, otkotrljala se na drugu stranu kreveta i odmah zaspala, ostavivši napastovanog muškarca, koji ne smije biti imenovan iz pravnih razloga, da u nevjerici leži u krevetu, rečeno je sudu u engleskom Sautemptonu.

Nakon svega iznesenog, Bruk je poricala jednu optužbu prema kojoj je se optužuje za navođenje osobe na seksualnu aktivnost bez pristanka.

Ovo se, naime, razlikuje od optužbe za silovanje, za koju je zakonska definicija kada osoba namjerno penetrira penisom u tuđu vaginu, anus ili usta, bez pristanka druge osobe. Sudskom vijeću je rečeno kako je “pogrešna predstava” da su žrtve seksualnih prestupa uvijek žene.

Tužilac: Zabluda da je muškarac uvijek seksualni prestupnik

“Imogen Bruk navela je tužitelja na seksualnu aktivnost, a on nije pristao. Ona nije razumno vjerovala da je pristao. U javnosti je slika seksualnog prestupnika muškarac, a žrtva seksualnog prestupa gleda se kao žena. To je pogrešno mišljenje. To je zabluda, pogrešno gledište. Ovaj sud, u dogledno vrijeme, može koristiti drugu riječ, a to je ‘stereotip’. Ona je široko rasprostranjena, ali fiksna i previše pojednostavljena slika ili ideja o određenoj vrsti osobe ili stvari. Vezano uz seksualna pitanja, ta kratka suknja koju nosi žena, je li ona fer igračica? Je li samo silovanje ako je žena sva u modricama? Muškarac s penisom u erekciji, ta jutarnja erekcija, događa li se to zato što su muškarci seksualno uzbuđeni? Stereotipima nije mjesto na krivičnom sudu. Ovaj se slučaj mora suditi na osnovu krivičnihokaza, a ne na osnovu stereotipa. Fizičko uzbuđenje potpuno je odvojeno od pristanka. Samo zato što ste fizički uzbuđeni ne znači da to i želite”, rekao je tužilac Robert Brajan.

Vijeću je rečeno da se navodni napad dogodio u njenom domu u Sautemptonu.

Rekao je “NE” ali bilo je uzalud

“Nakon što su popili nekoliko pića, otišli su u krevet, a on je želio ići spavati. Gospođica Bruk željela je seks pa ga je povukla za ruku, da bi ga na kraju okrenula na leđa. Povukla ga je prema sebi i rekla: ‘Pa, ti možda kažeš ne, ali tvoj ku*** kaže da’. Popela se na njega i svukla mu bokserice. Rekao je policijskim istražiocima da je ona bila dosta veća i jača od njega te da se nije mogao pomjeriti. Htio je da to prestane. Mislio je da će biti dovoljno reći ne. Na kraju kad je to konačno završilo, samo se okrenula i otišla spavati. Na razgovoru u policiji priznao je da je imao erekciju, ali je nije želio imati. Bila je na njemu, jahala ga je oslanjajući se na njegova ramena. Nije završilo njegovom ejakulacijom, već time što je izgubio erekciju pa je ona odustala. Rekla je da se napalila i da je htjela seks. Kad je učinila to što je učinila, rekao je da je odustao jer ga ona nije željela poslušati”, objasnio je Brajan, prenosi “Jutarnji list”.

Takođe je dodao da je gospođica Bruk odbacila optužbe jer je ‘svjesna svoje težine’ i nikada ne bi zauzela takav stav. Takođe se ne sjeća da se taj incident uopšte dogodio. Podnosioca žalbe opisao je kao “nesofisticiranog” i “naivnog” oko seksualnih pitanja. Zatim je vijeću pušten njegov razgovor s policijom.

Dvostruko teža

“Bila je jako pijana i rekla je da je raspoložena za seks. Bila je napaljena i htjela se seksati, a ja nisam, i nastavila me vući za ruku. Ona je puno veća i jača od mene i jednostavno nisam mogao učiniti ništa po tom pitanju. Ne mogu je pomaknuti dok je na meni jer je puno teža od mene. Ona je otprilike dvostruko teža od mene pa se nisam mogao pomaknuti. Želio sam da završi. Jednostavno sam odustao jer me nije htjela poslušati. Rekao sam što sam rekao, ali to je bilo kao da joj je na jedno uvo ušlo, a na drugo izašlo”, rekao je i dodao:

“Činilo mi se kao da je sve trajalo godinama, ali vjerovatno nije trajalo duže od 15 minuta. Imao sam osjećaj kao da traje jako dugo, nikad kraja. Osjećao sam se povrijeđeno. Nisam mogao vjerovati da se to dogodilo. Sutradan se nije sjećala što se dogodilo. Primijetila je da sam distanciran, ali nije znala zašto. Žao mi je što se to dogodilo na takav način. Osjećao sam se kao da me neko udario šakom u lice”, čulo se na snimku.

Slučaj se nastavlja.

Ostavite komentar: