Nije jeo 100 sati, ljekar ga nije obišao tri dana: Smrt ovog mladića razbjesnila je svijet

Smrt mladića Šonisanija Letola (34) oboljelog od kovida koji nije jeo 100 sati, niti ga je posjetio ljekar u bolnici skoro tri dana, pokazuje koliko je teško stanje u nekim južnoafričkim državnim bolnicama.

Ombudsman je nakon istrage optužio bolnicu Tembisa, u blizini Johanesburga, za “ozbiljan nemar”.

“Problemi koje imam u jednoj od vaših bolnica se nastavljaju, postaju nepodnošljivi. Izgleda da ih ne zanima sve ovo”, napisao je na Tviteru nesrećni pacijent Šonisani Letol ministru zdravlja Zveliju Mhizeu, dva dana nakon što je primljen u bolnicu.

Letolova smrt je izazvala gnjev na društvenim mrezama, pošto je u Južnoj Africi veliki jaz između 15 odsto stanovništva koji ima puno zdravstveno osiguranje i ostatka populacije, a na hiljade ljudi je potpisalo peticiju u kojoj traži pravdu.

Letol je doveden u bolnicu u junu i patio je od bubrežne insufijencije, nakon što je dobio kovid, ali on nije znao za rezultate do šest dana prijee smrti. Nesrećni mladić nije dobio hranu 43 sati prije nego što je dobio sedative za spavanje, a nije mu data ni infuzija još 57 sati nakon uspavljivanja, pokazala je istraga.

Bilo je potrebno 69 sati da medicinari procjene stanje njegovog zdravlja, a nakon što je umro, njegovo tijelo je ostalo u bolničkom krevetu još deset sati. Roditelji su mu donosili hranu, ali mu nije dostavljena, jer su se portiri i čistači plašili da uđu na kovid odjeljenje bez zaštite.

Ombudsman je prije nekoliko dana u izvještaju zaključio da bolnica nije smjela da se koristi za kovid pacijenta, niti je ispunjavala zdravstvene stadarde. Utvrđeno je da je ova bolnica stavljala pacijente bez kovida i sa kovidom na isto odjeljenje i uprava bolnice je okrivljena za “zastrašujuće vođenje evidencije” i što nije prebacivala odmah tijela u mrtvačnicu.

“Ozbiljnost stanja gospodina Letola je moglo da se utvrdi mnogo ranije i da najvjerovatnije da drugi ishod”, navodi se u izvještaju.

Vlasti će preduzeti disciplinske mjere protiv direktora bolnice i pojedinih članova osoblja, uključujući i onih koji su lagali pod zakletvom, kako bi istražitelje odveli na pogrešan put. Lokalno zdravstveno odjeljenje provincije u kojoj je bolnica je saopštilo da će implementirati ombudsmanove preporuke, prenosi Blic.

Ostavite komentar: