Nepopularno testiranje: Kinezi uveli analni test na koronu uoči početka ZOI-a

Dvije nedjelje uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (4-20. februar) ovaj grad je praktično zatvoren, uvedene su stroge mjere usljed korone, a kineske vlasti ponovo uvode testiranje na covid-19 nepopularnom metodom – analnim putem.

Umjesto globalno prihvaćenog uzimanja brisa iz nosa ili grla, u Pekingu se primjenjuje i ova manje prijatna metoda testa, što je pokrenulo velike kontroverze, piše “New York Post”.

U Pekingu je 15. januara zabilježen prvi slučaj omikrona, a nakon toga njih još deset, zbog čega su gradske vlasti uvele strogi lokdaun iliti zaključavanje i strože mjere. Dnevnik “The Beijing News” objavio je da je 27 stanara zgrade u kojoj živi žena s prvim slučajem omikrona, podvrgnuto analnom testiranju, za koje Kinezi smatraju da daje bolje rezultate, piše Index.hr.

Inače, analni test se sprovodi guranjem pet centimetara dugačkog štapića sa sterilizovanom vatom u rektum, nakon čega se rotira, izvlači i šalje na analizu. Kineski stručnjaci još su u martu prošle godine zagovarali takav invazivni i neugodni način testiranja jer tvrde da se tragovi kovida dublje mogu detektovati u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu.

Kineski ljekar Lu Hongzhou izjavio je za državne medije da putnici imaju alternativu donošenja vlastitih uzoraka stolice odgovarajućim službama na aerodromu. Nije obrazloženo kako bi se spriječilo podvaljivanje tuđih uzoraka.

Baš kao na Olimpijskim igrama u Tokiju, ni na ZOI-ju u Pekingu takođe neće biti gledalaca, barem ne u prvobitno predviđenom broju. Kineske vlasti odustale su od javne prodaje ulaznica i najavile da će pristup biti dopušten samo “izabranim” gledaocima.

Ostavite komentar: