Nemoguće ga eliminisati: Iz SZO poručili da je rizik od zaraze neizbježan na igrama u Tokiju

O Olimpijskim igrama u Tokiju ne bi se trebalo suditi po broju zaraženih od COVID-19 koji bi se mogao pojaviti, jer je eliminisanje rizika nemoguće, poručio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sportskim zvaničnicima u Japanu.

“Ono što je najbitnije jeste način na koji se suočavamo sa zarazom”, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus u govoru na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta.

“Stepen uspjeha u tome je da osiguramo, da se svaki slučaj identifikuje, izolira, prati, da se o njemu vodi briga što je moguće brže i da se transmisija prekine”, kazao je.

Broj zaraženih od COVID-19 povezan s igrama u Japanu ovog mjeseca, u srijedu je iznosio 79, dok je još međunarodnih sportista testirano pozitivno u matičnim zemljama i onemogućeno im je putovanje.

“Stopa uspjeha u narednih 14 dana nije nula slučajeva”, kazao je Tedros, naglašavajući da su sportisti koj su već testirani pozitivno u Japanu, među kojima i sportisti u Olimpijskom selu u Tokijskom zalivu, bili veći dio od 11.000 takmičara koji će ostati u Tokiju”, prenosi AP.

Ostavite komentar: