Nemilosrdna buktinja divlja! Ljudi napuštaju domove i bježe, monasi neće ni da čuju

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u sjevernom dijelu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povrijeđena trojica vatrogasaca.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu, javlja “Katimerini”.
Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i djelovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promjena pravca vjetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smjerovima.
Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gdje grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.
“Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora”, rekao je manastirski starješina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.
Guverner centralne Grčke Dimitris Vurdanos, koji je bio u manastiru sa regioanlnim guvernerom Fanisom Spanisom, pokušava da ubijedi monahe da se evakuišu.

Ostavite komentar: