Nema prolaza: Finska će blokirati ulaz Rusima sa turističkim vizama za zemlje šengena

Finska je objavila danas da će “znatno” ograničiti ulaz ruskih državljana na svoju teritoriju, i od sada će odbijati pristup osobama koje imaju turističke vize neke evropske zemlje iz Šengen zone.

Finska, koja bilježi porast ulazaka Rusa preko svoje kopnene granice od kada je Moskva objavila djelimičnu mobilizaciju rezervista za rat u Ukrajini, tako se de fakto pridružila odluci ostale četiri zemlje Evropske unije koje se graniče s Rusijom.

Poljska i tri baltičke zemlje (Letonija, Litvanija i Estonija), od početka septembra ne dozvoljavaju ulazak Rusa iako imaju šengensku vizu.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je novinarima da bi poslije odluke vlade ta mera mogla vrlo brzo da stupi na snagu.

“Oni koji prelaze granicu iz turističkih razloga neće moći da uđu. Potrebno je da imaju neki drugi razlog”, rekao je on.

Odluka se odnosi na vize koje je izdala Finska kao i sve druge zemlje Šengen zone, rekao je šef finske diplomatije.

Finska koja ima granicu od oko 1.300 kilometara sa Rusijom već je odlučila drastično da smanji broj turističkih viza koje izdaje Rusima, ali je Helsinki do sada dozvoljavao osobama sa važećim šengenskim turističkim vizama da uđu.

Za razliku od ostale četiri zemlje koje se graniče sa Rusijom koje su opravdale restrikcije bezbjednosnim razlozima Finska je navela da se uvodi restrikcija da bi se spriječila osnova za ozbiljno narušavanje medjunarodnog položaja Finske, odnosno diplomatskih odnosa zemlje.

Od odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji broj dolazaka Rusa u Finsku se udvostručio mada je ostao na ograničenom nivou, prema finskoj graničnoj straži. Juče je granicu prešlo oko 6.000 Rusa, u odnosu na oko 3.000 početkom nedjelje.

Ostavite komentar: