Nebenzja: UN mogu da prihvate nezavisnost Kosova, a ne mogu DNR?!

Poziv upućen predstavnicima tzv. Kosova da govore u Savjetu je jasno kršenje Rezolucije Saveta bezbjednosti 1244, naglasio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Stalni predstavnik Albanaca u UN Ferit Hodža pokušao je u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da objasni da su govori kosovskih predstavnika u SB legitimni, za razliku od govora predstavnika Donjecke Narodne Republike, ali nije mogao da odgovori na pitanje stalnog predstavnika Rusije Vasilija Nebenzje o tome da li su UN priznale nezavisnost tzv. Kosova.

Na sinoćnoj sjednici SB UN došlo je do rasprave. Zapadne zemlje nisu dozvolile da se sasluša izvještaj ombudsmana DNR Darije Morozove, jer, kako je izjavila stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas Ginfild, ako bi Savjet dozvolio Morozovoj da govori, to bi ukazivalo na pokušaj “legitimizacije nelegalnih vlasti DNR”.

Upravo zbog toga Nebenzja je optužio Zapad za “beskrupuloznu igru”, podsjećajući da Savet bezbjednosti redovno poziva predstavnike “Kosova” da govore na sastancima.

“Ono što se desilo s Darijom Morozovom je povod da razmislimo o tome kako ćemo u budućnosti razmatrati zahtjeve kolega za brifinge. Naš američki kolega je rekao da je neprihvatljivo slušati govornike s nepriznatih teritorija, i da to predstavlja kršenje rezolucija. Međutim, poziv upućen predstavnicima tzv. Kosova da govore u Savjetu je jasno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244. Uzećemo u obzir principijelan stav naših američkih kolega o ovom pitanju”, rekao je Nebenzja.

Riječi ruskog izaslanika izazvale su burnu reakciju njegovog albanskog kolege Ferita Hoje, koji smatra da predstavnici samoproglašenog Kosova i DNR “nemaju ništa zajedničko, poređenje je apsolutno vještačko”.

“Nezakonito pripojena tzv. DNR i ‘Kosovo’ nemaju ništa zajedničko. Da li treba da podsjećamo naše ruske kolege da je Međunarodni sud pravde izdao savjetodavno mišljenje u kojem se navodi da deklaracija o nezavisnosti ‘Kosova’ usvojena 2008. godine nije prekršila međunarodno pravo? Moram da podsjetim ruske kolege da je međunarodno priznanje ‘Kosova’ dobro poznato dok teritorije tzv. DNR i LNR, anektirane silom, mogu postojati samo u ruskim planovima i snovima”, rekao je Hodža.

Nebenzja je odgovorio da Moskva nema primjedbi na učešće predstavnika Beograda na sjednicama Savjeta bezbjednosti, a onda je upitao albanskog diplomatu: “Postaviću jedno pitanje i možda će on odlučiti da odgovori ovdje u ovoj sali. Recite mi, da li smatrate da su UN priznale nezavisnost ‘Kosova’?”

Stalni predstavnik Albanije nije odgovorio na ovo pitanje.

Četiri zemlje (Rusija, Brazil, Gana i Kina) su glasale za podršku Morozove da se obrati, osam (Albanija, Velika Britanija, Malta, SAD, Francuska, Švajcarska, Ekvador i Japan) je bilo protiv, a tri zemlje (Gabon, Mozambik, UAE) su bile uzdržane.

Među državama članicama Ujedinjenih nacija, samo Rusija priznaje cijelu ukrajinsku pokrajinu Donjeck kao Donjecku Narodnu Republiku. Teritorija je međunarodno priznata kao dio Ukrajine.

Ostavite komentar: