NATO još kalkuliše: Nije vrijeme da se Ukrajina pridruži vojnom bloku

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a potvrdiće tokom današnjeg sastanka u Bukureštu da vrata Alijanse ostaju otvorena, ali da sada nije vrijeme da se Ukrajina pridruži tom vojnom bloku, javila je američka novinska agencija “Blumberg” pozivajući se na neimenovane izvore.

Agencija navodi da se pojedine članice NATO-a zalažu za “direktniji put” za učlanjenje Ukrajine, ali da ne postoji saglasnost o tome.

Neimenovani diplomata izjavio je da su se članice Alijanse saglasile da se sada treba usredsrediti na to da se pomogne Ukrajini da pobijedi u ratu sa Rusijom.

“Blumberg” piše da na sastanku neće biti nikakvog značajnog napretka u pogledu članstva Ukrajine u NATO-u, jer su saveznici oprezni kada se radi o obnovljenom zahtjevu Ukrajine, pošto bi ih kolektivna odbrana bloka mogla uvući u direktan sukob sa Rusijom, prenio je TASS.

Isto tako, “Blumberg” tvrdi da se razgovori o saglasnosti o učlanjenju Ukrajine sigurno neće voditi prije sastanka Alijanse u Vilnjusu sljedećeg ljeta.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton izjavio je prošlog mjeseca da Kijev ne treba da se pridruži Alijansi, usljed vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je krajem septembra da je Kijev predao zahtjev za brzo učlanjenje u NATO. Međutim, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg odbio je da odgovori na pitanje novinara da li je Sjeveroatlantski savez spreman da razmotri zahtjev.

Ostavite komentar: